Satu pagi di Hari Raya

Cerita Aidilfitri kali kedua dan Insya Allah yang terakhir bagi sy sekeluarga di Troy bermula seawal 6.00 pagi. Since solat Aidilfitri tahun ini diadakan di Sienna College, which is like 25 mins from Troy, takut terlepas lak nanti ye tak? Di sini, takbir raya usually starts at 7.30 and solat at 8.00. The traffic was smooth on this beautiful Saturday morning although it was a little bit cold outside. Luckily for me, I brought my red sweater along. Kalau setakat baju Melayu je, mau patah balik rumah amik sweater.


Troy to Sienna College which took me 25 mins to get there

Sampai di sana around 7.35, sy terus ikut sama bertakbir. Takbir Hari Raya di sini tak sesyahdu seperti di Malaysia yang amat2 menusuk kalbu bila mendengarnya. Kalau siapa yang dah lama merantau, bila terdengar takbir raya versi Malaysia, sy rasa mau terus pack baju and balik Malaysia sekarang tu juga. Solat raya diadakan di Sienna’s Athletic Center yang menempatkan gelanggang utama basketball. Since Muslims di Troy semakin bertambah setiap tahun, masjid di 15th Street memang tak mampu untuk memuatkan hampir 1,000 orang Muslim communities di sini.

Selesai solat Raya, untuk meneruskan agenda seterusnya, off we went to Abg Azahari dan Kak Izan’s place🙂 . It’s a yearly ritual bagi students Malaysia di sini untuk berkunjung ke rumah Penghulu komuniti Malaysia di Troy ni. Dah hampir 15 years their family menetap di sini. Lama kan? Main menu for the day? Mee rebus and nasi himpit. One word to sum it all, DELICIOUS!


Layan nampak Presiden ngan Bendahari MasaRPI kita🙂


Hai, baju raya ke?🙂

2 responses to “Satu pagi di Hari Raya

  1. salam aidilfitri dari kami sekeluarga di Glasgow.

    *at last, boleh gak tulis komen. sebelum ni disable.🙂

  2. Boleh ceritakan sedikit tentang abg. Azahari dan isterinya yang telah lama menetap di Troy, NY? Saya berdiam di Long Island, NY dan ingin berkenalan dengan orang Melayu di NY, kalau sudi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s