Berlumba-lumba, Bukan Bersaing

Setelah hampir 3 semester di Rensselaer, salah satu perkara yang jelas saya perhatikan dan rasakan di sini ialah budaya berlumba-lumba, bukan bersaing. Masing2 berlumba2 untuk menghasilkan mutu kerja yang baik, tak kisah assignments mahupun projects. Kalau melihat ada yang tersangkut, pasti ramai yang akan membantu.

Di dalam kelas Typography sebagai contohnya, assignment perlu dihantar pada setiap hari Khamis. Pada hari Isnin sebelumnya, seisi Design Critiques akan diadakan. Di dalam waktu ini, kesemua pelajar akan memberi a 5-minute presentation untuk berkongsi maklumat mengenai assignment masing2. Selesai presentation tersebut, rakan2 lain akan memberi pendapat mengenai cara2 untuk meningkatkan lagi kualiti kerja tersebut. Ilmu sentiasa dikongsi bersama. Bagus kan? πŸ˜‰

Advertisements

2 responses to “Berlumba-lumba, Bukan Bersaing

  1. wah, bagus betul mcm tu. rasanya, ikut pengalaman, jarang betul nak dpt benda tu kalau di dalam negara. mentaliti tak sama? kdg2, lecturer ada yg condemn sgt. kritikan x membina.

  2. Yes, bila masing2 saling berkongsi ilmu instead of keeping them to themselves, ianya membina bangsa/tamadun yang maju dan yang berjaya. Insya Allah, benda2 yang bagus cam ni boleh dibawa pulang ke tanah air dan dipraktikkan bersama πŸ™‚ .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s