Aku Budak Minang

Dulu2 sy memang minat habis dengan cerita ‘Aku Budak Minang’ karya kartunis popular Ujang. Bermula dari Gila-Gila sampai ke majalah Ujang. Nak baca time tu, kena sembunyi2. Takut kena marah dengan mak pasal tak siapkan homework dulu 😉 . Selepas sambung belajar, terputus minat tu. Kalau Ujang ada di WHSmith, harus meletup macam Mad Magazine.

Memandangkan dah lama tak dengar cerita pasal kartunis pujaan ni, nak juga tahu perkembangan beliau sekarang. Rupanya Ujang dah join semula dengan Creative dan Gila2. Mungkin ramai yang tahu kisah beliau dengan isu Intellectual Property. Agak lama beliau menghilangkan diri, membawa diri selepas itu.

Online, he’s The Derhaka Student. Ada kisah di sebalik nama ni (refer to the youtube’s entry below). Apa-apa pun, Ujang is back now. Selamat Maju Jaya Bro! Wish you all the best.

Advertisements

9 responses to “Aku Budak Minang

  1. Aku budak minang memang best! Saya tak sembunyi baca Gila-Gila, sebab saya minta duit kat abah bila majalah ini

  2. Yes, memang best. Sy dulu takut benar kalau abah/mak nampak sy baca Gila2/Ujang. Tapi bila pikir balik sekarang, tak tahu kenapa sy takut sangat 😀 .

  3. yup…memang best habis ABM nih..
    ulang2 bace pon rase mcm2..sedih+ kelakar,=best!

  4. ujang memang best! aku minat gle ngan karya die cth cam aku budak minang, aca, atuk, ujang mase kcik n besar, usop sontorian termasuk ayam selebet serta saudara kucing!! tabik ujang!!!

  5. kat ne aku nak bli koleksi buku2 ‘aku budak minang’ & ‘aca’ tu lagi! aku minat sgt2 buku 2!!

  6. memg best betul,aku minat giler ceriter 2.bagi la aku free je buku 2.pleASE…PLEASE…PLEASE….

  7. dulu cikgu aku kata kalau banyak baca gil-gila nanti aku pun gila.aku dah buat dia makan balik kata-kata dia.aku banyak baca gila-gila sampai lah aku grad dari UM.tak gila pun.Ujang boleh aku anggap sebagai cikgu gak dalam hidup ye tak?

  8. ABM mmg best gila2..lawak ad,sedey pun ad..perfect!!luv u,jang!!

  9. babak ujang pukul aca sb cnteng gmbr nenek paling menyentuh paru-paru aku..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s