HLP: Rindu pula nak jadi student…

Sticky note: Hadiah Latihan Persekutuan

Selepas sy pulang ke tanahair pada bulan July ’98 (sy buat 1st degree in QS di Uni of Salford, Manchester), sy lepak2 di rumah dulu. 2 bulan selepas tu, sy mula bekerja dengan sebuah syarikat pembinaan di Alor Setar ni. Jodohnya tak lama, cuma 4 bulan. Kisahnya, permohonan sy untuk berkhidmat di sektor perkhidmatan awam berjaya. Pada Mac ’99, sy mendaftarkan diri di Ibu Pejabat JKR sebagai seorang Juruukur Bahan.

Dipendekkan cerita, selepas 6 tahun bekerja, tergerak hati sy untuk sambung belajar. Cadangnya sudah lama cuma mencari2 masa yang sesuai. After discussing with Ayu and my family, I felt ’06 was the right time to further my studies. Tambahan pula sy banyak mendapat dorongan daripada my seniors di jabatan. Jadinya bermulah kisah saya dengan Hadiah Latihan Persekutuan.

Kebiasaannya iklan HLP akan dikeluarkan oleh Bahagian Latihan Jabatan Perkhidmatan Awam pada pertengahan bulan Mac ataupun April. JPA akan war2kan berita ini melalui laman web, surat khabar dan surat pekeliling.

Memandangkan sy dah memang menantikan iklan HLP ni, boleh kata hampir tiap2 hari sy masuk website JPA. Bila iklan tu keluar jer pada penghujung Mac ’05, habis semua borang sy download dan cuba2 isi mana yang patut. Tarikh tutup ialah penghujung bulan Mei ’05.

Selepas dah siap mengisi borang2 ni, kena hantar kepada Cawangan Pengurusan Korporat dulu untuk disemak dan urusan temuduga di peringkat jabatan. Ini untuk pegawai bukan gunasama. Kalau gunasama macam Pegawai Sistem Maklumat, sesi temuduga akan dijalankan oleh JPA kalau tak silap saya.

Teramatlah penting akan seisi temuduga ni. Ianya akan menentukan sama ada permohonan kita direstui oleh pengurusan tertinggi atau tidak. Kalau top management bagi green light, next comes the department’s ranking yang akan dihantar ke JPA. Kalau nama kita is among the top five, cerah masa depan, Insya Allah. Itu pun kalau lain2 benda ok, macam isytihar harta, markah skt untuk 3 tahun sebelumnya etc…

So, once I submitted the forms, I began preparing for the interview intensively and extensively. Since the program which I was applying for has little to do with Quantity Surveying, I need to convince the committee the importance of having a technical communicator in the department.

When the day of the interview came, I was ready as ever. I have everything I wanted to cover in a piece of paper, in a form of a mind-map. The session went on for about 30 minutes, starting from why I wanted to do Technical Communication, what’s the benefit for the department etc.

Since I applied to do my MS in US (setiap jabatan diperuntukkan 2 – 5 tempat ke luar negara, if I ain’t mistaken), I have to justify my application. When the interview ended, memang lega habis. And yes, the whole session was conducted in Queen English.

Aight, bila dah selesai proses interview ni, kena tunggulah dalam 3 – 4 bulan lagi. Jabatan akan hantar the short-listed names to JPA to be evaluated. Masa ni, it’s totally beyond our control to do anything, except of course to pray a lot. Insya Allah kalau ada rezeki, dapatlah. Kalau gagal tahun ni, boleh cuba lagi tahun depan.

Next; Tahniah! Permohonan anda berjaya…

One response to “HLP: Rindu pula nak jadi student…

  1. akum…
    kenapa separuh saja cerita boleh view?
    yang masa nak departure ke NY , elaun permulaan dsb x dpat nak view..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s