Buku $0.01, Shipping $3.99

Minggu pertama semester = minggu membeli buku teks. Selalunya seminggu sebelum kelas bermula, senarai buku dah dikeluarkan. Bagi sesiapa yang berwang, tak yah pergi jauh2, semuanya ada di RPI Bookstore. Bagi yang kurang wang (hehe, guilty as charged), singgah je ke Amazon.com dan Half.com, problem solved! Mana taknya, kalau satu buku dah $80, kalut gak jadinya.

Bestnya membeli buku di Amazon berbanding Barnes & Nobles dan Borders ialah harganya selalu meletop🙂 . Mesti ada diskaun. Contohnya buku Eyetracking Web Usability ni (dijangka keluar March 29 ’08), harga asal $50, Amazon dah siap offer $31.50.

Itu kalau buku baru. Belum dikira used books lagi. Kalau rajin mencari dan kebetulan bernasib baik, dapatlah buku yang dijual dengan harga $0.01. Kualiti macam buku library (which is quite good). Tapi yang lecehnya, kos shipping jauh lebih mahal dari harga buku ($3.99 – standard shipping rate) …

4 responses to “Buku $0.01, Shipping $3.99

  1. i ve been buying a lot of books from amazon.com as well… good bargain. Dont really mind with the shipping cost after the extreme/excellent cut off prices they offer…

  2. Rasanya kat US lg best kot? Murah?
    For me, UK punya price bole tahan gak la. Kena fikir 3-4 kali kalau nak beli. Esp kalau nak beli buku engineering (specific course). Hari tu, beli la jugak sbb dah ada offer. 30 pound. Hmmph!

  3. Fajar,

    Kekadang kalau buku tu memang glamer sepanjang zaman, memang susah sikit nak dapat good price. Harga new book and used books pun lebih kurang sama je.

    According to my juniors, buku engineering kat sini memang mahal2, like $100 ++. Selalunya bila somebody balik Malaysia during breaks, diaorang kirim je beli buku di sana pasal murah lagi.

  4. Azam,

    Yes, what is more interesting is how on earth Amazon manage to come up with these good prices compared to B&N and Borders. Must be a good business model.

    One thing for sure, Jeff Bezos rocks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s