Maklumat di hujung jari anda

Semester ini untuk kelas Studio Design in HCI, kami mendapat professor baru. Prof yang selalunya mengajar subjek ini sedang cuti maternity. Hmmm, siapa ye professor baru ni? Tak pernah nampak pula sebelum ni di fakulti.

Walaupun fakulti Humanities & Social Sciences agak besar, tetapi saya kenal muka2 tenaga pengajar dan staff di sini. Kebiasaannya kami berjumpa di pejabat, di seminar, di kolokium atau di majlis bersama pelajar.

Apabila beliau sudah bersedia untuk mengajar dan mula bercakap, terasa lain benar bunyi English accentnya. Oh, dari Australia rupanya. Di slide pertama tertera nama penuh beliau; Phil M.

Belum pun sempat beliau memperkenalkan diri, hampir keseluruhan kelas dah mula menggoogle nama beliau termasuklah dengan saya sekali 😀 . Dunia digital zaman sekarang, maklumat di hujung jari anda…

Yang menariknya, kenapa Google? Kenapa tidak Yahoo! atau Ask.com?

Advertisements

2 responses to “Maklumat di hujung jari anda

  1. wow. menarik sungguh! hmm, saya pun prefer Google. hasil carian agak lebih reliable berbanding lain barangkali.

  2. Hmm..Sememangnya saya tengah buat tesis pasal maklumat di hujung jari..dan maklumat tu memang pun di hujung jari,klik2 dah sampai pun kat tempat ni..Lebih mudah dan banyak informasi serta pelbagai pilihan,Google pilihan saya,hee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s