Siri Jalan2 Uncle Sam…


Hard Rock Cafe di Universal Studios Orlando (Dec ’06)

Minggu ni sy sedang sibuk merancang travel itinerary untuk siri jalan2 uncle sam buat kali terakhir di sini semasa parent sy datang di bulan Mei nanti. Insya Allah, kalau mengikut perancangan, parent sy akan berada di sini selama kurang lebih 20 hari. Tiket dah dibeli, cuma sekarang dok tunggu hari nak pi US Embassy, nak dapatkan visa US.

Ke mana agaknya nak bawa parent sy pi ni? Cadangnya mungkin nak pusing2 sekitar NY State: pi Boston tengok Harvard & MIT, NY City tengok Statue of Liberty, Atlantic City tengok lampu😀 , dan Philadelphia tengok tangga yg Rocky Balboa panjat kat Museum of Art tu. Opps, Woodbury Premium Outlets tak boleh lupa🙂 . Kira2 balik, mau dekat 2,000km tu. Kalau bawak kereta sure letih, tambah pula 6 orang. Full size car pun tak muat.


New York City (June ’07)

Sy kena sewa minivan jadinya. Di sini kalau nak sewa kereta ataupun nak travel agak mudah urusannya – online jer. Selalunya kalau kita reserve awai2, boleh dapat diskaun. Masa trip kami ke Disneyworld dulu, 100% online: dari beli tiket nak masuk Disney sampai ke nak dapatkan hotel untuk 10 hari di Orlando. Tersangatlah effective.

Biasanya kalau sy nak travel, sy akan ke Hotwire dulu. Harganya memang meletup. Bila sy check melalui Expedia ataupun Priceline, harga minivan untuk seminggu dalam $450 – $600. Hotwire cuma $290. Jauh beza tu. Cuma yang kurangnya, semasa nak reserve tu, terus kena bayar guna credit card. Tapi tak pa, murah punya pasal, semua kira okey je lah…


Magic Kingdom’s Dream Come True Parade (August ’07)

3 responses to “Siri Jalan2 Uncle Sam…

  1. Same here, our holiday pun semuanya via online booking… bess la parents nak dtg. Kenal Lukman (MSN Cheras) tak? Apparently dia dah 7 tahun kat UK ni, baru kelmarin jumpa…

  2. Yup, online mudah dan pantas🙂 . Btw, menarik betul tengok trip korang ke Turkey. How was the weather? Kat sini, nama je nak masuk spring, tapi dok sejuk macam winter jer…

    Lukman buat accounting tu kan? Rasa2 aku cam muka dia. Dia buat apa kat sana? Kerja?

  3. Ya betul. Dia keja ngan Arthur Andersen. Dah nak balik 4 gud may ni. La dia join aku men badminton every Sat.

    Cuaca turkey cantik.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s