Public Speaking…

Semenjak dua menjak ni, terutamanya selepas habis belajar, sy berminat bebenar dengan public speaking. Seingat sy, dulu memang saya ketaq lutut habis bila disuruh bercakap di depan. Kalau boleh memang tak mau la. Mana taknya, takut silap2 bila dah berdiri kat depan tu, tetiba je jadi blank 🙂 . Susah ooo cam gitu. Memang patut pun sy rasa antara perkara yang paling ditakuti oleh semua adalah pengucapan awam.

Kita nervous terutamanya bila kita tak pernah atau jarang bercakap di depan. Itu memang kenyataan. Analogi yang mudah, contoh macam kita bawak kereta. Masa memula belajar memandu, ingat lagi tak masa disuruh instruktor bawa di jalan yang penuh dengan kereta? Mesti tertekan punya. Tangan sentiasa kejap di stereng. Mata fokus 100% di jalan. Tapi, bila dah lama memandu, sambil drive siap boleh borak lagi. Ada yang multitasking. BerSMS lagi…

The same goes with public speaking. It requires training, perseverance and patience. And don’t worry much about making mistakes. Thomas Edison once said, “I have not failed 1,000 times.  I have successfully discovered 1,000 ways to not make a light bulb”. Which means, even if you try and fail, it doesn’t mean that you didn’t learn something from it.

Talking about training, take Steve Jobs for example, the great presenter himself. Whenever he has a speech to be delivered, he will practice a few rounds before going up the stage. Another example, soccer players in action. Hmm, let’s look at Ronaldo, shall we. We all know how good he is with the ball. You might think a player with so much tricks at his disposal may skip training and instead head straight to the stadium on game day. NOT! He trains, trains and keep on training.

Practice makes perfect. The more you practice, the better you will become. Usaha Tangga Kejayaan…

Great links for those of you who are looking for inspiration:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s