Sleep-surfing…

Angkat tangan buat sesapa yang tak boleh hidup tanpa email, fb, blogs etc… Kalau sehari tak online, mau kena migraine gitu. Haa! Yang tu sy rasa tanda2 awal Internet addiction. Simptom2nya:

  • Agak2 kalau bangun pagi tu, instead of amik towel and terus mandi, kamu terus saja ke laptop. Mana tau ada incoming emails ataupun new blog’s entries. Semacam ada satu compulsive need gitu 😉 . Dan yang bestnya lg, laptop tu dah memang terpasang pun, tak pernah off. Ganaz2, 24/7 online beb!
  • Kalau ke kamu ke hotel yang tak pernah dikunjungi sebelum ni, soklan pertama yang ditanya, “Err, ada wireless tak di bilik saya?”. Dan bila receptionist kata tak ada, kamu rasa dunia kamu menjadi gelap gulita secara automatis. Kemudian, bila cik receptionist tu kata, “Encik boleh access internet di lobi hotel”, perlahan2 kamu rasakan darah mula mengalir semula ke otak. And, jangan lupa tarik nafas…
  • Dengan perkembangan teknologi yang sungguh terpantas sekarang, anda mengharapkan akan ada all-in-one  ubicomp device. Contohnya sekarang, anda perlukan telefon genggam untuk bercakap dan komputer riba untuk Internet. Walaupun ada telefon genggam di pasaran yang menawarkan ciri2 ini, tp hampir kesemuanya unusable. Justeru itu anda tertunggu2 bilalah iPhone 3G nak kuar kat Malaysia ni. Nak rembat Omnia ngan HTC cam mahal jer…
  • 4 jam online kamu rasakan terlampau kejap sangat. What! Dah pukul 1 pagi? Dan kamu mengharapkan esok ialah hari Sabtu dan kamu tak perlu ke ofis. Like what I am doing right now, huhu…

While I was doing a light research on net addiction, I came accross this well-written paper which discusess the topic at length. Mind-blowing facts!

CBS News’ anchor, Katie Couric talks about Net Addiction

NY Post’s coverage on Net Addiction

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s