Cerita pasal orang teknikal…

Dalam kekalutan sy nak menulis research proposal untuk KM ni, makin banyak benda yang tersurat di dalam yang tersirat.Banyak bendanya yang boleh diceritakan pasal pengurusan ilmu ni…

Sepanjang hampir 10 tahun lamanya berkhidmat, dah macam2 kerja yang saya pernah buat dan disuruh buat😉 . Dan berkebetulan, di dalam tempoh ni juga, rezeki sy di bahagian yang sama. Balik dari studi pun, masih ditempatkan di tingkat yang sama (cuma lokasi je yang udah bertukar – corner lot lagi, jangan marah aaa) .

Sebagaimana yang kita ketahui di dalam sesebuat organisasi, turn over ada yang cepat dan ada yang lambat, ikut pada keadaan. Orang datang dan pergi. Daripada memula masuk bertugas, tak pasti kena buat apa dan bila tiba saat dan ketika ditukarkan 4/5 tahun selepasnya, dah tentu menjadi pakar di dalam bidang masing.

Berbalik kepada cerita tentang orang teknikal yg sorang ni. Sibuk? Memang sibuk memanjang sekarang ni contohnya dengan meeting tak kira masa dan tempat (kekadang dalam seminggu dah boleh pusing satu semenanjung). Dan hasil daripada kesibukan ni juga, kekadang dapat belajar benda yang baru.

Informasi yang diterima/didapati dari masa ke semasa lama kelamaan akan menjadi knowledge. Knowledge yang semestinya berguna di dalam menjalankan tugas dengan lebih effektif dan effisien.

Tapi knowledge ni selalunya resides in the individual’s head. Selagi ianya tidak diperjelaskan sama ada melalui penulisan ataupun perbincangan, only a handful of person will benefit from this. Thus,  pada saya it clearly presents a strong case for a unified distributed KM system to ensure that information will be disseminated to the whole organisation…

See where I am going with this? I think I do, huhu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s