PPSMI n Mind Your Language…

Ingat lagi tak Mr Brown? Alaa, cikgu dalam cerita Mind Your Language tu. Masa kecik2 dulu (ada la dalam 20 tahun lepas), sy minat benar. Layan beb cite ni…

Nway, tetiba jer sy nak sentuh skit pasal PPSMI yang tengah hangat diperkatakan di pasaran.

Catatan berikut adalah pandangan peribadi sy saja. Semestinya berdasarkan pengalaman sy sendiri bilamana melihatkan Atiqah bersekolah di SR Bandar Anggerik selama hampir 2 bulan.

Nak diceritakan, 3 hari lepas, kakak amik exam untuk kali pertama dalam hidupnya. Dah nama pun first time, musti gubra ye tak?

Bila kami tanyakan kakak, mana paper yang okey dan mana yang tak okey, ni jawapannya…

Okey: English (suprise, suprise), Science & Math
So and so: Agama
Not so okey: Bahasa Melayu, Bahasa Arab

I guess Bahasa Melayu and Bahasa Arab memang sudah terang lagi nyata. Kena banyakkan latihan lagi. Sambil2 tu boleh suruh dia habiskan novel2 Ayu🙂 . Subjek Agama, memang tengah mencari tempat nak hantar kakak ngaji/belajar.

So okay. Kiranya pelan tindakan dah ada untuk 3 subjek di atas.

As for English pula, kami tak risau sangat, pasal kakak dah pernah experience setahun sekolah kat Troy sinun. Daripada tak tahu nak bercakap, sampai siap keluar slang American lagi bila dok main ngan adik dia, Ben 9 a.k.a Jambu a.k.a Bulat. Cuma nak kena improve lagi from time to time.

Yang sy nak sentuh, subjek Science and Math. Masa di School 14, memang tak ada belajar subjek2 ni. Al maklumlah, kintergarden. Tp kat sini, nampaknya walaupun baru 2 bulan lebih belajar dua2 subjek ni, dia nampak konfiden semacam jer. Padahal boleh sesak napas gak kalau tak kena gaya.

Rasa2nya kenapa ya? Mungkinkah kerna Atiqah sudah sedikit sebanyak menguasai English dahulu (selama setahun lebih) sebelum dia mula mengenali PPSMI? Lantas proses pembelajaran dan pemahaman menjadi lebih mudah…

Mungkin ya. Ataupun mungkin ianya sekadar satu kebetulan?

Oh ya, since this was her first time taking exam, she didn’t know one important thing? Salah kami juga tak maklumkan kepada dia.

“You are not supposed to refer to your book during examination.”

Bayangkan masa tengah exam Math tu, kakak dengan selamba jer, amik buku latihan Math dari bag Princess dia, buka dan copy balik answer. Kebetulan soklan yang sama.

Common sense kan, huhu? Buat apa nak penat2 otak, kalau dah tahu soalan tu dia pernah jawab dan ada pula dalam buku latihan dia.

Kesian Atiqah lepas tu, kena so called caught red handed by her teacher. Kena lecture la plak.

Nasib baik lepas dapat tahu, Ayu terus explain kat teacher, ni kali pertama kakak amik exam. Mana la dia tau exam tak leh copy from books😀 .

Abah dia ni pun satu, wakakaka. Dah tau anak nak pi exam, pesan ler apa yang patut…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s