Nonton movie…

Lama rasanya dah tak tengok movie. Ada movie channels dalam Astlo pun tak terkejar. Tambah lak sekarang dengan AF7 nya, memang tak ada harapan aaa nak pegang remote…

Masa di Troy dulu, kami langgan Netflix. Sewa DVD melalui pos. $18 for a month (~ 20 DVD). Order online, esok sampai rumah, lepas tu hantar balik (just letak dalam mailbox). 2 days later, a new one will arrive. Layankan?

Web Netflix tu sendiri dah memang mantap (very usable and great user experience) dan jarang offline (diaorang memang tak ada brick-and-mortar store, cuma ada distribution centers jer di setiap state). Ditambah lak dengan US Postal Service yang on par dengan FedEx and UPS when it comes to service-effectiveness, sepanjang 2 tahun kat sana asyik layan movie jer…

Setahun sebelum kami balik, Redbox (gambar kat atas tu – dvd cover kat atas, ambil dvd through the machine) datang ke Troy. Diaorang letak satu kat Price Chopper (kurang lebih macam Giant). Satu movie $1 untuk sehari/semalam. Kalau tak hantar the next day, credit card akan kena charge extra $1 dan seterusnya. Yang ni pun okay gak pasal kebetulan bas yg sy amik ke school tu lalu ikut Price Chopper. Efektif dan efisyen.

Agak2 kalau buat kat Malaysia, okay ke idak?

Advertisements

One response to “Nonton movie…

  1. payah sket kot sbb kat msia bley dapat dvd pirated. kt msia pon xde byk kedai sewa VHS walaupon kalau tgk dlm movie, kt US this is / was (x sure la) sooo popular šŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s