Monthly Archives: May 2009

Balik kampung…

5 hari di ASKed…

Midvalley…

Insya Allah, esok dan lusa sy akan berkampung di MidValley. Mengajar…

Menarik gak, dah lama tak ke sana. Boleh perabih masa kat MPH πŸ˜€ .

Sharing is caring, y’all…

Semalam masa sy tengah dok godek2 Google Calendar, terperasan a cool feature ‘Notify me on my cell phone’. Like seriously, this is awesome bro. Free lak tu. How it works? Okay…

Memula macam biasa just update your activities in the calendar. Then kalau belum activate the ‘Notify me on my cell phone’, just head to Settings (ada kat sebelah kanan atas tu) > Mobile Setup > Country (select your country) > Phone Number (masukkan no cam biasa starting with 013/019/016). Tekan Save.

Do it correctly, a few seconds later the verification code will be sent to you via sms. Terus masukkan the no inside the field. Save and Siap!

Lepas tu, depending on your selection, you’ll receive a notification of your next event via sms (FOC!) . Like mine, I set it to 1 hour prior to event. Nice2…

Exam week…

My girl will be sitting for her second exam next week. She doesn’t mind at all since she kinda figured out, kalau ada exam, meaning musti cuti sekolah lepas tu. Hehe, good approach! Outside the box stuffΒ  8)

This time around, the preparation is much more relax compares to the previous one last February. So, since the four of us (yes, including Aqif) know how much she needs more practice on Bahasa Malaysia, we focused on that subject the whole day today.

10 mins after she started her prep…

“Abah, kata nama em tu apa?”

“Kata nama em?” me with confusing mind.

“Yes, kata nama em” she replied.

“Bring me the book. Let me see”

She obliged. I took the book and read the question.

“Oh, bukannya kata nama EM la kakak. Kata nama AM”

Cakap biar terang. Bila la nak hilang accent Troy dia ni…

LOL! πŸ˜€

Magpies…

Tomorrow will be the final day for the EPL (The FA is trying hard to rebrand the league as BPL, but I guess it’ll take a few years before people start to adopt it).

I was reading a piece in The Sun just now about Shearer saying that his team, the Magpies will survive the relegation battle and stay in the top league next season…

Spring ’97
There we (4 sekawan, jalan2 utara UK) were at the St. James Park, browsing thru the official merchandises in the team store, looking for the cheapest ever possible sourvenier to take back home to Manchester (cam biasa, mana cukup bang dengan GBP 291. Bayar rumah dengan utilies dah GBP 180 sorang. Aaa, those were the days πŸ™‚ ) . Sy macam biasa, musti rembat jersi barang satu. Dapat la satu home jersey for 19 quids…

Lepas habis bayar, ada sorang mamat ni (rasanya bukan Geordie, pasal dia pakai baju Chelsea), dia kata Alan Shearer nak datang stadium. Ada interview ke apa, tak ingat lak. Uiih, Shearer tu. Sapa tak kenal striker England yang kepoweran tak terhingga time tu. Euro ’96, remember?

Ok, kami sanggup tunggu. Bukan senang nak jumpa lepas ni. Kalau Beckham and the co, masa tu senang nak jumpa. Kalau ada home game di Old Trafford, katakan pukul 3:00 petang kick off, dalam pukul 1:00 petang diaorang dah kena ada kat stadium. Sy selalu tunggu kat ruang diaorang selalu parking kereta (Hari Sabtu aaa, tak ada kelas okay time tu, hehe…) . Dapat la otograph Beckham, Sir Alex, Scholes…

Balik kepada cerita Alan Shearer tadi. Jauh lak menyimpang. Lama gak kami tunggu, mau dekat 1 jam lebih. Tak datang gak. Kami pun cargas. Tak sempat la nak jumpa striker england tu. Habis cerita.

Nway, whatever it is, sy ucapkan selamat berjaya buat Encik esok…

Midwest Games…

A few days back, there was a news published in the daily papers about the postponement ofΒ  the Midwest Games which was initially scheduled to be held at Urbana Champaign starting today till next Sunday.

Later today, I just found out the games is being cancelled due to the H1N1 infection flu situation in the States. I believe it’s a wise decision after all. It’s better to be safe …

Hot n Cold…

Hot
Lately memang terasa cuaca panas dan kering. Kat rumah pun yang selalunya tak terasa sangat, kipas pasang 24 jam. Mula la teringat sejuk di Troy…

Cold
Disember 2006, winter pertama kami di Troy. Memang SEJUK. Even dalam rumah. Mana taknya, nak save duit punya pasal, heater pasang dalam bilik jer. Kalau nak ke kitchen/bathroom, mau pikir 10 kali. Kekadang temp. mau drop sampai ke -10C, terutamanya hujung bulan Disember dan awal Januari.

Masa kena pergi kelas @ 8:00 AM, sejuknya tak payah cerita. Tp yang bestnya, ada gak yang pi school pakai short jer. Ganaz tu beb…

Oh yes, heater dalam bilik guna karan dan cepat panas. Tapinya kena bayar lebih. Heater gas murah skit, tapi ada kat ruang tamu. Jauh lak. Tak terasa sangat panasnya. Jadinya semua pakat hibernate dalam bilik je, sambil layan Cable Time Warner. 200 channels tu. Best je time tu πŸ˜€ …

Disebabkan tak tahan sejuk dan bayar bill elektrik gitu2 jer, sy apply rumah dalam kampus for the next school year. Alhamdulillah ada kosong.

Menariknya pasal rumah uni ni, bayar $800 all-in (inclusive of heat/water and electric). So, the next winter in 2007, terasa macam spring lak kekadang. Warm and cozy. Just nice πŸ˜‰ .

Lupa lak, kalau winter musti snow tak kalau kat upstate NY?Β  Tapi snow tak ada la lebat sangat kat Troy. Ni buktinya…

Bro, where’s my car? Feb ’07 kat 166, 9th St πŸ˜€