Local or Obersea?

Sebetulnya sebelum sy hantar borang permohonan untuk sambung ngaji balik tahun depan, sy dah pikir semasak-masaknya tentang persoalan yang besar ini. Sy contact ramai kengkawan dan senior colleagues yang sedang atau sudah menempuhi suka duka buat Pd.D ni.

Sambil2 tu, habis semua blog student2 yang tengah buat Ph.D sy khatam 😀

Sy consider sekali pengalaman sy buat 1st deg di Salford semasa bujang dan MSc di RPI dengan bertemankan famili yang tak putus2 memberi sokongan di kala tengah buntu nak mengarang esenmen 2000 patah perkataan yang nak kena hantar esoknya 8) …

Finally, late night on March 19, I handed in my application online…

Selepas sesi interview di peringkat jabatan 3 weeks later, plan asal tempat ngaji nampak gaya terpaksa ditukar. Jadinya lately sy tengah dok mencari2 uni yang bersesuaian. Kebetulan pula, entri menarik dan berguna ini keluar Jumaat lepas. Just nice 🙂 (Thanks Dr. for the insightful knowledge!) .

“Ehh, awal lagi Ayien. Baru je submit application. Belum tentu dapat ke idak.”

Betul, tak semestinya permohonan yang dihantar akan diluluskan. Tp berdasarkan pengalaman yang lepas, lebih baik bersedia dari sekarang than never. Kalau tak ada rezeki, masih boleh cuba tahun depan. Lagipun info semua dah ada, boleh touch-up mana yang patut. Kalau permohonan diluluskan, at least dah ada something prepared. Tak la kalut sangat nak cari potential supervisor etc…

Biasanya kalau result keluar (selalunya dekat2 hujung tahun), 6 bulan yang seterusnya memang confirm sibuk. Kena kursus persediaan, at least 3 bulan. Then kena BTN. Pastu kerja kat opis kena selesaikan. Panjang cerita tu. Kalau dapat ngaji kat luar, lagi panjang cerita…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s