Adus! If I can just remember where my passport is?

Sticky note: Hadiah Latihan Persekutuan

Moving on, sy nak sambung bercerita pasal passport dan visa Amerika lak…

Macam biasa, kalau nak ke luar negara, passport musti ada. In my case, kena ada 4. Mine is covered, still valid for another 3 years. Pasalnya the last time I renewed mine, masa nak ke Tokyo & Osaka, circa ’04 (pergi bawah JICA). Tapinya Ayu and the kids memang confirm tak ada lg. So, off we went to Jab. Imegresen kat ngan rumah di Pusat Bandar Damansara.

Pagi2 lagi dah terpacak kat sana. Btw, gambar untuk passport US lain skit k. Background musti warna putih. For more information, boleh refer the website Malaysia US Embassy.

The instructions are very detail, clear and precise. You can’t go wrong. Tah2 memang diaorang ada technical communicator as part of their web team, huhu…

Masa nak amik gambar passport ni pun bukan senang. Cuba tanya adik berapa lama nak dapat snap gambar dia yang dia boleh sit still for 10 seconds masa dia umur 3 tahun. 10 kali take, 1 belum tentu boleh shoot 😉 .

Kejap je masa nak buat passport tu, sejam gitu dah siap. Dah settle semua, esok dah boleh datang amik. Masa tu penerima HLP kena bayar sendiri kos buat passport ni. Errr, RM300 x 3. Banyak tu beb. Tp Alhamdulillah, starting a couple of years back, dah boleh claim balik from JPA. So, claim aaa, jangan tak claim…

Passport clear, now buat visa lak. Adus macam banyak kerja jer ni. Nak banding buat passport dengan visa, dah tentu buat passport nampak cam straight forward jer. Nak dapat visa US ni banyak stages kena follow. Again, please refer to the web mentioned above.

In a nutshell, memula download all the forms online. Pastu lengkapkan (like errr, of course la kan?). Nway, just to make sure everything was in order, I went to MACEE and asked the councelor to check and verify all the documents for me. Just to be sure.

Btw, sebelum tu, sy dah pernah ke MACEE a few times. Memula sekali masa nak minta advise pasal US and RPI. Dapat jumpa dengan Datin Marlene, rasanya dia head of the coordinators or something. She was VERY NICE! I kid you not.

Bila sy sebut je pasal nak ke RPI, terus dia buka cerita yang husband dia alum RPI.  Cerita pasal Hudson river la, pasal Albany la, pastu diceritanya pasal apple picking. Semangat betul dia bila dia tau saya plan nak ke RPI. And for those of you who are planning to study in US, I strongly suggest a visit to MACEE, at least once. You’ll be better prepared nanti masa dah sampai di US, trust me…

Sy baru ke laman MACEE just now. On June 26 nanti, they will be holding a pre-departure orientation. Bagus kalau dapat pergi ni. I attended the session once. Memang useful.

Sambung balik cerita visa. Setiap permohonan kena bayar fee.  Time tu, it was $100 per application. 4 orang = $400 ~ RM1400. Tak ingat lak boleh claim atau tak. Bayar fee di bank apa ye? Tak ingat juga, rasa2 macam RHB. Resit bayar fee tu kena bawa sekali masa nak gi interview for visa (as a proof of payment).

Aight, next come eventful day. The interview itself. Masa tu, students nak ke US tak perlu make an appointment for the interview. Walk-in jer. Pagi2 kitaorang dah di depan US Embassy kat Jalan Tun Razak. Cuak gak beb. Dah la lama tak speaking, mau dibantainya interviewer tu orang Texas ka, ya ampun, sure sy senyum jer buat2 paham apa dia tanya.

Lepas guard dah lepaskan kami masuk ke dalam compound embassy (eh, dah sampai kat US rupanya, huhu), kebetulan terjumpa sorang American ni. Nampak gaya macam nak masuk opis. Sambil2 dia selisih dengan kami, selamba jer dia cakap,

“Selamat pagi”

Kami pun balas aaa balik,

“Selamat pagi”

Kitakan orang Malaysia. Orang berbudi kita berbahasa. Nway, terus hilang nervous. Seriously. Baguih betul aaa mamat tu. Rupanya sy tak tau, memang gitu adab Americans. Suka greet orang.

The interview went well. Tak banyak soklan yang ditanya pun. Nak pi uni mana, dah ada tempat tinggal atau belum, berapa lama nak ke sana? Abih jer interview, dia ucap selamat dan suruh datang amik passport yang telah dicop esoknya. Fuh, lega. Settle satu cerita pasal visa ni…

Wokey, semua dah hampir selesai. Next sy akan sambung bercerita pasal ‘Alamak! Minggu depan dah nak fly…’

Advertisements

One response to “Adus! If I can just remember where my passport is?

  1. Pingback: Hadiah Latihan Persekutuan « Troy, Shah Alam and …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s