My HLP’s Journey…

Semasa sy memula bercadang nak apply for HLP to do my MSc at RPI (this was way back in Mac ’05), sy cuba juga mencari2 maklumat A to Z dalam web tentang proses2 yang perlu dilalui dari mula kita mengisi borang sampai kita menjejak kaki ke tangga universiti. Malangnya, tak banyak yang sy dapat.

Kebanyakannya maklumat yang sy dapat, sy perolehi dari blogs’ entries yang ada dan kesempatan bersembang dengan senior colleagues yang pernah dapat HLP.

Memang panjang ceritanya nak apply HLP ni. Macam dalam kes sy, mula isi borang bulan April ’05, sy jejak kaki di RPI (Alhamdulillah) pada 21 Ogos ’06. Perlukan kesabaran dan jiwa yang tenang, huhu…

So, if any one of you out there who need me to expand my explanation a little bit on certain areas of my HLP’s journey (so that you don’t have to go through all the trouble of collecting bit and pieces of information like I did previously 😉 ), please let me know k? Just leave me a note in the comment’s area…

Like they say, Sharing is caring, y’all!

Advertisements

2 responses to “My HLP’s Journey…

  1. Salam Sis,

    sebenarnya tgh googling pasal HLP. next week ada interview utk HLP ni.. hepinya saya kalau akak dapat share pengalaman masa apply HLP ni..risau jugak intiviewer nak tanya pasal apa n tips2 nak kasi lulus.. 🙂 TQ

  2. W’kum salam Sato,

    Hmmm, interview HLP next week ka? Turn sy minggu depannya. Opis Sato kat area Padang Merbok ka, by any chance?

    Berdasarkan kepada pengalaman sy masa ’05, yang penting kita kena make sure kita tahu serba banyak (bukan on the surface je) pasal bidang yang dipohon. At least they know kita dah well-prepared for the interview. Sambil2 tu, presentation kena mantap. Much better, dah identify supervisor and university yang cadang nak gi tu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s