Mengajar…

Today was my first day of teaching ‘Bengkel Pembangunan Laman Web Menggunakan CSS’ at Vision Center – it’s a 3-day workshop. Hmm, if I ain’t mistaken, the last time I was here was back in August last year, teaching Basic MS Access. Wow, that’s like exactly a year back 😀 …

Sy ada banyak kisah menarik pasal mengajar @ speaking in front of a group of people ni. Dulu masa zaman sekolah rendah, menengah & membawa ke alam universiti, sebut je kena bercakap depan orang, sy memang ketaq lutut abis.

Salah satu insiden yang paling melekat sampai sekarang, ada satu presentation ni semasa sy di 2nd year @ Salford.  Group presentation di depan all my classmates and profs.

3 malam sebelum tu dah siap menghafal skrip 😉 . Al maklumlah 1119 dapat ngam2 jer, cukup makan. Nervous jangan ceritalah. Dalam pada tu, sempat lagi berdoa janganlah depa tanya soklan pelik2 esok ni.

Sampai hari presentation tu, cuak ada, tertekan memang sah2 dah terasa sejak dari semalam lagi. Tidur pun tak lena.

Yang menariknya, bila sampai time sy kena present, tetiba jer sy rasa konfiden.

Eh? Datang mana lak En Konfiden ni. Ingatkan okay la sampai sy habis present (tak lama pun sy kena cakap, dalam 5 minit).

Rupanya YB Gubra datang juga lepas tu. Errr, memang tak payah nak dicerita la apa yang berlaku lepas tu. Skrip tah ke mana, grammar for sure dah terjun ke laut 😉 .

Kemuncak kegubraan sy pada hari tu – bila sy dah abis present, wayar mic kat lantai pun dah tak perasan. Apa lagi, kaki dah tersangkut. Terjatuh sudah. Adus. Konfirm hilang macho. Malu bro…

The looks on my mat saleh classmates was simply classic. Memang priceless. Ni semua gara2 takut dan gubra bercakap depan orang. That incident was actually my turning point when it comes to public speaking. From that moment, I know I MUST overcome my fear of public speaking…

Ada yang berkata, pengalaman itu mendewasakan manusia. Umpama guru yang sentiasa bersama kita, tak kira ke mana kita pergi, di mana kita berada. Saya bersetuju.

Errr, anyway macam best lak dapat mengajar balik. Dulu pun (circa 2004 – 2006) sy pernah mengajar part time di UiTM. Apa2 pun JKR tetap di hatiku 😉 …

Ada yang bertanya, kalau diarahkan atau dijemput untuk mengajar, penceramah/fasilitator tu layak mendapat sebarang imbuhan atau tidak?

Jawapannya ada dalam circular treasury 2/2005 ni: Peraturan Mengenai Kadar-Kadar Dan Syarat-Syarat Bayaran Saguhati Kepada Pensyarah/Penceramah Dan Fasilitator Sambilan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s