Blocked…

Switzerland pula kali ni.

Minggu lepas Indonesia. Apa kisahnya?

FACEBOOK

Semakin hari semakin organisasi (tak kira gomen/swasta) yang mengambil langkah tidak membenarkan pekerja2 nya untuk akses FB. Sebelum arahan tu dikeluarkan, nasihat dan amaran dah diberikan. Tak jalan gak. Dok macam tu gak. Terus kena blocked…

Memang tak dinafikan kebesttan 😀 FB nie. Jejak kasih pun dia, nak tau member lain tengah buat apa pun dia, nak invite orang join event pun boleh. Senang kata, macam2 ada. Dulu ramai yang minat MySpace & Friendster. Lama2 semua pakat berhijrah ke Facebook lak. Ada tarikannya tersendiri…

Facebook masa awal2 diperkenalkan sampai ke pertengahan tahun lepas bagi sy, memang kemas dan teratur. Information architecture and interaction design tip top.

Tapi semenjak dua menjak ni, nampak berserabut. Macam2 kuiz ada, game jangan cerita la. Letih sy nak hide semua ni. Dah nampak kalut skit. Takut2 skit lagi dah jadi cam MySpace…

Nway, back pada kisah tadi. Punca ramai yang berFB ni (terutamanya orang Asia), pasal orang kita memang begitu sikapnya. Kita suka dan mahu ambil tahu kisah kawan2 kita dan sambil2 tu, nak gak share serba skit pasal kisah kita (tapi tak ada la sampai tahap narcism k?).  Win-win situation 😉 .

Tapi masalahnya, kalau kat opis dari pg sampai ke petang pun nak berFB, oberlah tu. Sah2 produktivi kerja ke laut terjunnya…

Multi tasking is easier said than done. Our cognitive mind works best only when we are focusing on things one at time. Bawak kereta sambil cakap tipon (hands-free)? Boleh, tapi musti terganggu kelancaran pemanduan kita sedikit sebanyak.

Buat kerja sambil berFB? Confirm tak leh concentrate cam gitu. Too much distraction. So, senang cerita, block terus. Abis cerita…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s