Monthly Archives: October 2009

Kamu punya ayat2 cinta?

   

Novelis yang sorang ni dah kembali ke alam siber. Jom ke

ayuemelda.blogspot.com

Advertisements

Hilang tipon…

Masuk yg semalam, dah dua kali sy terkehilangan tipon dalam masa 2 bulan yg lepas. Dua2 kes jenis yang tertinggal pasal nak cepat. Nasib baik terkejumpaan balik. Terima kasih En Sulieman @ En Azwan 😀 .

Kes yang pertama
Sy kat ofis my senior collegue kat Blok F sinun. Dah nak on the way back to my opis, sempat lagi belek paper atas meja. Pastu terus balik macam tu jer. Sampai kat opis @ TIMA, baru perasan tipon sudah ketiadaan. Melilau la mencari, dalam beg, dalam laci. Sampai turun balik cari dalam kereta. Tak jumpa gak.

Tak leh jadi ni. Buatnya tercicir mana2 nanti. Terus calling2 Celcom minta diaorang block. Pastu pasrah je lah. Mula terpikir nak beli tipon baru (iPhone anybody? :D) . Sedih la kejap, tipon baru la katakan. Nway, petangnya ada meeting di Blok F. Kena ke sama semula. Memula ingat nak gak tawaf satu blok F tu cari tipon, tapi cam tak lojik lak bunyinya.

Kebetulan sampainya sy kat bilik meeting,

“Khairil, you tinggal tipon kat bilik sy tadi.”

Lor, Alhamdulillah. Nasib baik keterjumpaan semula….

Kes yang kedua
Masa nak balik rumah semalam, baru teringat nak kena tempah bilik mesyuarat. Singgah la jap kat tempat clerk, isi borang, then terus punch out.

Sampai kat rumah, baru perasan. Mana la tipon pakcik ni? Tertinggal mana lak kali ni. Naik ke atas rumah, Ayu cakap,

“Tadi kawan abg tipon. Katanya tipon abg ada kat dia”

Lor, tercicir kat mana lak tadi? Pastu malamnya cadang nak call balik my colleague tu, kebetulan credit tipon Ayu lak dah expired. Selalunya sy top up thru my M2U, kan sistem kemudiannya akan hantar TAC phone lepas tu. Dah cam gini, camna nak top up, ye tak?

Pagi tadi sampai kat opis, my colleague cakap,

“Abg Khairil tinggal tipon dekat buku tempahan bilik mesyuarat semalam.”

Ler, dah tua rupanya, huhu. Kena makan kismis banyak2 ni…

Ganas2. I like?

Sebulan dua yang lepas, abg2 kita ni kuar…

Tak lama lepas tu, abang kita yang ini lak menjelma…

What can I say? As a customer, it’s a very good for us of course.

But taking away the fact that we are ASIAN, dari kecik lagi dah dididik untuk menghormati sesama umat, berbudi pekerti tinggi etc, I’m a bit taken aback. Hmm…

But whateva it is, I’ve been using IzzI for over a year now and I’m glad to say it never let me down 😀

Memalam on average 800 – 970 kbps. Mine is 1Mb/package…

Nuff said…

torres

What else can I say? Err, he’s BACK? 8)

Only in Japan ;D

Windows 7 Whopper

On a side note, I’m kinda glad I didn’t waste my precious time to even try Vista for all this while. I’ve been sticking with XP all along. Waiting, waiting and waiting. Until…

Finally last Friday, something much2 better than Vista has arrived (err, this is purely based on what I read on the Net) . Cubanya belum lagi. Welcome Windows 7.

Enam tahun sudah :) …

IMG_0391
IMG_0392
IMG_0397

Happy Birthday Khalish Aqif aka Jambu aka Adik aka Boy2 aka Spidey. You’re officially 6-year old 8) …

Collective Intelligence…

I first came across the term Collective Intelligence while I was researching for some info on knowledge management a couple of months back.

Well, it was actually more like updating and hardening my studies’ proposal for next year HLP’s interview really. You can never tell what  ‘GAGAL’ or ‘PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA’  can mean/do to somebody unless you’re the one on the receiving end, huhu…

Nway, back to our topic for today. Collective intelligence is defined as a shared or group intelligence that emerges from the collaboration and competition of many individuals.

Best working example of it will be Wikipedia. I know, some of us are still reluctant to use/cite content from Wiki due to its open-for-all policy.

But in a few years to come, I’m sure it all will change. Why? Due to collective intelligence of course, wisdom of the community. It’ll mature in time…

Errr fyi, Microsoft Encarta akan tutup kedai tak lama lagi starting 31/10/2009. I’m suspecting it must have something to do with Wiki’s 3 million articles 8)

MSN Encarta To Be Discontinued

Important Notice:
On October 31, 2009, this Web site, and all other MSN® Encarta® Web sites worldwide will be discontinued, with the exception of Encarta Japan, which will be discontinued on December 31, 2009. Additionally, Microsoft will cease to sell Microsoft Student and Encarta Premium software products worldwide by June 2009.