Roger, Bob, Cheryl…

Nama2 kat atas tu, semuanya prof2 sy masa di RPI dulu. Very knowledgeable and of course, needless to say, well-respected in their fields.

But wait a sec? What’s up with the 1st name thingy?

Memang gitu style diaorang. They insist on people calling them by their 1st name. Berapa kali sy kena tegur during the 1st week of classes bila sy asyik guna gelaran Prof. or Dr. di depan nama diaorang.

“Prof, can I talk to you for a second?”

“Hizar, just call me Roger. Please, I insist.”

Ish, takkan kot? Terasa macam ada yang tak kena jer…

Rupanya memang gitu cara diaorang. Terkena kejutan budaya kejap. Diaorang tak kisah lansung. Kalau depa tulis nama atas attendance sheet/borang, tak pun diletaknya pangkat Dr. etc. Kat business kad pun sama. Nama jer. Dr tak ada, PhD dari mana pun tak ada…

Keterlanjuran tak berapa lama sy kat sana, sy perasan something. Sy yang tak pernah2 rapat dengan cikgu /lecturer sebelum ni, tetiba je boleh berborak sakan dgn my profs. Boleh duduk minum kopi dengan diaorang dlm sejam dua tanpa rasa tertekan ;).

Cerita pasal road trip, pasal famili, pasal Malaysia etc. Terasa dekat ngan dioarang. Macam berborak ngan member2. Cam ada satu chemistry jer ngan diaraong. Rasa2 nya ada kaitan gak ngan 1st name basis ni…

But bear in mind k, rasa hormat kat diaorang tak pernah berkurang. Makin bertambah ada la. Masing2 humble gitu. Kalau berjalan boleh seiring ngan students, kalau makan boleh semeja…

It really (1000x) made my stay at RPI a memorable one :D. Special thanks to my profs.

You guys ROCK!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s