Hilang tipon…

Masuk yg semalam, dah dua kali sy terkehilangan tipon dalam masa 2 bulan yg lepas. Dua2 kes jenis yang tertinggal pasal nak cepat. Nasib baik terkejumpaan balik. Terima kasih En Sulieman @ En Azwan 😀 .

Kes yang pertama
Sy kat ofis my senior collegue kat Blok F sinun. Dah nak on the way back to my opis, sempat lagi belek paper atas meja. Pastu terus balik macam tu jer. Sampai kat opis @ TIMA, baru perasan tipon sudah ketiadaan. Melilau la mencari, dalam beg, dalam laci. Sampai turun balik cari dalam kereta. Tak jumpa gak.

Tak leh jadi ni. Buatnya tercicir mana2 nanti. Terus calling2 Celcom minta diaorang block. Pastu pasrah je lah. Mula terpikir nak beli tipon baru (iPhone anybody? :D) . Sedih la kejap, tipon baru la katakan. Nway, petangnya ada meeting di Blok F. Kena ke sama semula. Memula ingat nak gak tawaf satu blok F tu cari tipon, tapi cam tak lojik lak bunyinya.

Kebetulan sampainya sy kat bilik meeting,

“Khairil, you tinggal tipon kat bilik sy tadi.”

Lor, Alhamdulillah. Nasib baik keterjumpaan semula….

Kes yang kedua
Masa nak balik rumah semalam, baru teringat nak kena tempah bilik mesyuarat. Singgah la jap kat tempat clerk, isi borang, then terus punch out.

Sampai kat rumah, baru perasan. Mana la tipon pakcik ni? Tertinggal mana lak kali ni. Naik ke atas rumah, Ayu cakap,

“Tadi kawan abg tipon. Katanya tipon abg ada kat dia”

Lor, tercicir kat mana lak tadi? Pastu malamnya cadang nak call balik my colleague tu, kebetulan credit tipon Ayu lak dah expired. Selalunya sy top up thru my M2U, kan sistem kemudiannya akan hantar TAC phone lepas tu. Dah cam gini, camna nak top up, ye tak?

Pagi tadi sampai kat opis, my colleague cakap,

“Abg Khairil tinggal tipon dekat buku tempahan bilik mesyuarat semalam.”

Ler, dah tua rupanya, huhu. Kena makan kismis banyak2 ni…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s