Monthly Archives: November 2009

Radix Chicken House…

Just got back from having a night-out with the family, celebrating ulangtahun kelahiran my mom. This year we went to a new spot in town, Radix Chicken House. The one that we were at tonite was at Jalan Pegawai. There’s one at Shahab Perdana as well.

So, what’s great about this place? We tried chicken chop, fried chicken and ayam percik. Rasanya berbaloi dengan harga yang dikenakan. The drinks are cheapo. No kid. Mana mau cari jus jambu for RM1.50 :D. Kharina went for Radix Kopi Ais, and Ayu said it tastes like Ice Coffee Caramel from DD, not bad huh 😉 .

Cuma satu jer. As usual, there’s always some room for improvement. The services. Be it from the ones who are behind the counters or the staffs who are cleaning the tables. Patutnya there should be at least two persons at the counter, one to take the order and the other who will prepare the food. Baru mantap. Tak nampak kalut sangat…

Nway overall, I think this is good for us the customer. Provide us with ample choices. Ada alternatif. Boleh decide sama ada nak cuba dengan yang baru ni, atau stick the one that we’re used to…

Salam Aidil Adha…

Salam Aidil Adha buat semua pengunjung blog ‘Troy, Shah Alam dan …‘ . Tahun ni kami bercuti panjang di Alor Setar. Kebetulan Khairina ada appointment dengan dentist on 2/12, jadinya petang Rabu tu baru plan nak bertolak balik ke Shah Alam.

Petang tadi lepas balik opis, masuk barang dalam MyVi dan terus cargas ke ASKed 😀 . Tak sempat tukar baju dah. Kalau ikutkan ini adalah period paling lama sy tak balik kampung sejak pulang dari Troy, dekat sebulan lebih rasanya. Fyi, over the past 16 months since we’re back home, tiap2 bulan sy musti balik Alor Setar…

Masa kami sampai di tol PLUS Alor Setar Utara, line nak bayar manual guna tiket, queue panjang betoi. Hmmm, agak2 kalau guna Touch n Go lagi mudah dan senang tak? …

Black Friday…

Black Friday is back ler Jumaat ni @ 27 Nov ’09. Adus, kalau kami kat Troy sekarang, layan gak bro. Sy yang bukan kaki shopping pun, boleh dok mengadap lappy berjam2 lamanya dalam seminggu sebelum Black Friday in late November of ’06 dan ’07.

Rindu weh kat Amazon, Wal Mart and Target 😀 . Ayu pernah join our juniors ke Black Friday’s sale di Woodbury Premium Outlets. Pergi tengah malam, balik tengah hari esoknya. Dia kata, punyalah ramai umat manusia sampai nak bayar pun, queue panjang.

Nasib baik sy tak ikut, huhu. Online lagi best 8) …

Bil Api…

Semenjak dua menjak ni, di Shah Alam memang kerap hujan. Errr, come to think about it, hujung2 tahun ni memang musim tengkujuh…

Jadinya sejuk la skit sekarang ni kat Bukit Bandaraya. Semalam masa nak settlekan bil2 rumah (gaji masuk la katakan, huhu), sempat tengok stats untuk bil api dalam 6 bulan yang lepas @ e-services.tnb.com.my.

Yang paling tinggi tu, bulan Julai lepas ~ RM160, memang terasa betul panas bulan tu. Pasang air cond jer 24 jam. Masuk bulan 10 dan 11, sekali pun tak pernah on 😀 …

Dalam senarai utilities rumah sy, setakat ni yang ada bil terperinci, yang sy perasan, TNB, Syabas dan Izzi. Celcom, sy boleh check via sms @ #22200.

Satu jer yang sy still depend on hardcopy, En Astro. Develop la satu bro, sekarang tak susah mana cam dulu…

Dulu memang kerap sy guna cek nak bayar semua bil ni. Sekarang semua main M2U jer. Zaman dah berubah 😀 …

Hari Ucapan…

Esok adalah Hari Ucapan Sekolah Kebangsaan Bandar Anggerik…

Cikgu dah siap pesan, kakak kena datang sekolah esok. Ada apa2 ka Cikgu?

Yang sedihnya, abah kena pi bengkel kat Putrajaya lak esok. Baru dapat emel petang tadi. Oleh yang demikian, Abah hantar adik wakil Abah, pi sekali dengan mama 😀 esok…

 

 

Rock Kapak…

Zaman dulu-dulu…

Zaman dan berubah, dunia dah maju…

Pay yourself first…

For me, this is a very powerful technique when it comes to personal financial management. Make it a habit, be it either 1% or 10% of your salary. Dapat jer gaji, jangan lupa terus bayar kepada diri sendiri dulu…

Bayangkan bil tipon yang RM80 – RM100 tiap2 bulan tu, nak tak nak still kena bayar. Nak elakkan kena suspend.

Do the same by paying yourself first. Just treat it as your monthly bills or expenses. Tak kisahlah simpan duit tu dlm a/c semasa, bank lain atau ASB…