Menu standard buka puasa…

Dah masuk hari ke 22 berpuasa rupanya. Time flies…

Insya Allah untuk baki Ramadhan yang tinggal, semoga kita dapat mempertingkatkan lagi ibadah2 sunat yang digalakkan.

Nak bercerita sedikit tentang juadah berbuka kami sekeluarga tahun ni. Selalunya Cik Novelis akan memasak – lauk standard ler; kalau tak ayam masak kicap, musti ayam masak tomato.

Kalau kat rumah tu, lauk kena masak dua jenis; satu untuk budak2 dan satu lagi untuk yang tak berapa nak budak. Abahnya masuk dalam kategori lauk untuk budak2, pasal tak makan pedas, hahaha…

Bila terasa nak makan lauk tunjuk2 lak, biasanya Bazaar Ramadhan di kawasan parking Stadium Shah Alam, Seksyen 13 jadi pilihan. Punya lah banyak gerainya, agak2 ada la dalam 200 gerai semuanya.

Still, no matter how many they are, menu kami dok macam tu gak; sama macam tahun lepas🙂 ;

Ayam percik, kira tetap.

Side dishes; murtabak/popia/karipap sardin/roti john.

Yang bestnya minggu lepas terasa nak makan tepung pelita. Beli le lima – RM2 (rupanya ada yang jual 6 @ Rm2. Masa nak masuk waktu berbuka,

“Abah, what’s this? Looks like a boat.”

“Tepung pelita le, girl2.”

“Is it tasty?” sambil buat muka chicken.

“Makan le dulu. Then you tell me.”

Sudahnya, tak cukup. Siap berebut dengan adik. Ler, tak tahu la pulak anak2 aku ni suka makan benda alah ni😀 …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s