Category Archives: Kerjaya

Back to school mode ;) …

After 3 years of leaving kampung Troy, guess what? Come tomorrow, I’ll be a full time student again – back to school.

Only this time around, Alhamdulillah, the school is just a stone’s throw away from my house which can only means one thing; no more long commute a.k.a kena kuar rumah @ 6:30 pg lagi πŸ™‚ .

This journey will undoubtedly be unique from any journeys that I have experienced till date. Surely there’ll be ups and downs but what ever it is, hidup perlu diteruskan…

Ya Allah, Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan,
tempat para syuhada’dan kehidupan orang-orang bahagia
serta kemenangan mengatasi musuh.

Update: I planned to blog @ my Ph.D JourneyΒ on daily basis all the way through my post grad student years, Insya Allah. Kalau tak dapat 1 para, 1 ayat pun jadi ler…

Asean Skills Competition ’08

November tahun ini, Malaysia akan menjadi tuan rumah Asean Skills Competition yang ke 7. Bg sy, ianya merupakan satu platform yang sesuai untuk menilai tahap kemahiran peserta negara sebelum mereka layak bertanding di peringkat World Skills. Dan kalau tak silap, World Skills yang seterusnya akan diadakan di Calgary, Canada tahun depan.

Penglibatan sy di dalam pertandingan kemahiran sebelum ini banyak tertumpu kepada Malaysian Skills selaku juri hakim untuk kategori Rekabentuk Laman Web (Web Design). Bidang sy lebih kepada usability atau ease of use laman2 web yang dibina oleh para peserta. Fyi, kebanyakan dari mereka datangnya dari institut kemahiran dan politeknik di seluruh negara.

Alhamdullilah, untuk tahun ini, sy ditugaskan sebagai jurulatih @ coach kepada 2 peserta negara yang akan mewakili Malaysia di Asean Skills Competition nanti. Kali ini, sy bertanggungjawab bg memastikan mereka berdua memahami sepenuhnya konsep2 dan proses2 di dalam information architecture dan design principles.

Oh ya! Baru petang tadi sy menerima surat jemputan untuk menghadiri seisi latihan pusat di salah sebuah politeknik di utara tanah air bermula minggu selepas raya. Nampak gaya, lama jugalah kami balik kampung kali ni. Salam Aidilfitri buat semua!

Berkampung di INTEKMA, Shah Alam

Next week I’ll be attending an event which without a doubt helped to shape my career over the past 7 years. For 3 days and 2 night, kesemua penyelaras dan pentadbir laman web dari setiap cawangan dan JKR negeri akan berkampung di INTEKMA, Shah Alam untuk menghadiri Bengkel Anugerah Laman Web JKR 2008.

Laman rasmi Cawangan Kontrak terpilih lagi di antara 5 terbaik tahun ini.Β  Kalau dulu sy yang jadi pembentang bersama my former boss, kali ni sy hadir sebagai pemerhati. Apapun, wish the web team all the best for the final presentation!

Btw, dah lama rasanya my e-500 tak beraksi. Kurang lebih sebulan dah tak sentuh; sejak balik hari tu. Insya Allah, I’ll snap some pics while I’m there next week…

QS Class of 95/96

Dah 12 tahun rupanya usia gambar kat atas ni. Muda trang tang2 lagi semuanya masa ni πŸ™‚ . Tn Hazlan kita pun maintain slim lagi, ye tak? Rasanya gambar ni diambil somewhere near the end of our term at NCUK Shah Alam di Seksyen 6 (di pertengahan tahun ’96).

Masa tu semua tengah bergumbira. Al maklumlah, semuanya sibuk dok membayangkan macam mana rasanya nak study di negara orang. Ada yang nak ke Salford, ada yang ke Liverpool dan yang nak ke Newcastle pun ada gak. Tapi sayang seribu kali sayang, gambar dengan lecturers tak ada pulak. Di mana rasanya Pn Hasmawati, Cik Ana, Miss Eneng sekarang?

Gambar reunion yang lepas. Tak ingat lak bila tahunnya. Maybe 2004 or 2005 gitu2. Anyway, mari kita tengok sapa yang maintain lagi berbanding 8 tahun sebelumnya, hehe. Kalau dulu soklan paling fofular selepas habis belajar, “Bila nak kahwin weh?”, sekarang pula, kalau jumpa di tengah tepi jalan, soklan paling glamer “Anak dah berapa?” πŸ˜† …

Fast foward to year 2008. Semua dah jadi QS yang berjaya (errr, kalau tak practice QS, boleh dipanggil QS gak ker? πŸ™„ ) . Ada yang menabur bakti di agensi kerajaan gomen (termasuklah yours truly) and as for the rest, ada yang join consultants and contractors. Ada juga yang dah jadi lecturer di universiti, tak gitu Hanz? A few of us even have successfully became registered QS. Boleh letak Sr. kat depan nama. Mahal tu! Cuma sekarang, sy dok tunggu sapa nak buka company sendiri dulu…

Presentation Zen

Currently I’m reading Prezentation Zen by Garr Reynolds via Safari Books Online (duit ada sedikit kurang ler nak beli 😦 ). For those who are eager to improve their presentation design and delivery, I strongly suggest this book. You won’t be disappointed. As the title may suggest, it’s all about Zen simplicity. Good presentation = short, simple and engaging. And yes, he blogs as well: Presentationzen.com.

Simplicity is the ultimate sophistication
Leonardo da Vinci

Makanan sebagai penghalang utama?


Source: Flickr.com

Semalam sy terbaca satu artikel menarik yang mengatakan bahawa antara punca2 yang sering diberi oleh pemain bola sepak negara apabila gagal beraksi dengan baik ketika seisi latihan untuk pemilihan di kelab2 terkemuka di Eropah adalah disebabkan faktor makanan dan suhu yang dingin. Apa pendapat anda?

Mungkin ada yang bersetuju, mungkin juga ada yang mengkritik. Takkan lah disebabkan oleh makanan, dah tak sanggup. Nampak macam remeh je. Tak professional lah macam ni. Hmmm…

Bagi sy mungkin ada benarnya. Cuba tanya kepada sesiapa yang pernah tinggal di perantaun, tak kisah sama ada sebagai pelajar atau expatriate, apakan antara perkara yang paling dirindui mengenai tanahair? People, weather, and oh yeah, FOOD!

Dari segi Maslow’s hierarchy of needs, benda paling asas sekali di dasar piramid tersebut ialah tidur, bernafas, dan makanan. Yes, makanan. Tanpa makanan yang bersesuaian, dah tentu ianya sedikit sebanyak mempengaruhi aktiviti seharian. Tambah2 pula sebagai seorang pemain bola sepak professional, yang menuntut pemain tersebut berlatih hampir 6 jam sehari di atas padang, kemudiannya diikuti dengan seisi latihan di gym. Berada di tempat asing pula tu…

Harus diingat diet orang di benua Asia ni dah semestinya tak sama dengan diet orang di benua2 lain. Buat sesiapa yang telah merantau ke Eropah atau ke Amerika Utara, bukan mudah nak mencari makanan yang hampir serupa dengan diet seharian semasa di tanahair.

Nak tak nak, kena masak sendiri. Singgah je di Chinatown. Semuanya ada, dari durian sampai ke kicap kipas udang πŸ˜‰ . Tapi kalau dah sibuk berlatih di padang, ditambah pula dengan keletihan, sempat ke nak masak?

Kalau bernasib baik, jika tinggal di kota2 besar seperti London, New York dan Paris, kemungkinan besar terdapat warga Malaysia yang membuka restaurant menjual makanan Malaysia. Bagi yang jauh, macam kami ni 😦 , sanggup drive 3 jam ke New Haven semata2 nak merasa mee bandung Warung Selera (Kak Shila, Mei nanti kami datang lagi, Insya Allah πŸ˜€ ).

Cuba lihat pasukan Korea dan England ketika Piala Dunia 2006 di German. Mereka membawa bersama2 tukang masak khas untuk pemain2 dan pegawai2 mereka. Tujuannya? Sudah mesti bagi memastikan kesemua mereka dapat menumpukan perhatian kepada bolasepak, tanpa perlu risau untuk keluar mencari makanan yang bersesuaian dengan cita rasa mereka…

Google is coming to Malaysia

//www.google.com/logos/mothers_day07.gif

Utusan Malaysia, Jan 26: Google minat melabur di Malaysia. 8)

The Star, Jan 26: PM: Google eyeing Kl hub.