Pusing2 di Statue of Liberty Island

Pagi tadi selesai bersarapan nasi lemak yang sungguh sedap tak terkira (thanks Abg Amir and Kak Saffa!), kami bergerak ke Liberty State Park. Tak le jauh sangat dari Englishtown, cuma dalam 50 minit perjalanan. Weather pun cantik; the sky was crispy blue.

As expected, Liberty State Park tak sesak seperti di Battery Park, NY. Parking pun way2 much cheaper than the latter, $5/day. Ticket for adult is $10 and half price for kids between 4 – 12. Masa nak lepas ke jeti, kena security check dulu. Macam naik kapai terbang lak. Most probably because the island is considered as one of a risky and highly targeted areas. Polis aje kiri kanan…

Our ferry departed right according to schedule, 11:00 am. Oh ya, sebelum terlupa. Bayaran $10 tu untuk tiker ferry. Untuk masuk ke Statue of Liberty Island free jer.

First stop, Ellis Island. Dolu2 glamer pulau ni. Tempat kemasukan pendatang asing ke Amerika. Sekarang sesapa yang nak trace back their origins, boleh ke sini. Memandangkan tak berapa menarik sangat (baca: tak ada kaitan langsung), kami tunggu kejap sebelum ferry bertolak ke Statue of Liberty Island.

Btw, kalau sesapa yang naik ferry ni, tolong bawa baju sejuk. Walaupun cuaca nampak panas jer, tapi datang angin dari laut, mengigil gak. Sesampai di pulau tu, terus snap sana, snap sini. Actually tak ada apa sangat pun kat situ kecuali statue tu jelah. Cuma yang bestnya, boleh amik gambar dekat sikit, banding kalau duduk kat Battery Park.

Dah puas berjalan, musti terasa lapar tak? So, memandangkan Abg Amir dan Kak Safa ada sediakan bekal skit, jadinya ada la family Melayu yang makan tengahari ngan nasik lemak ikan bilis sambal dan murtabak. Pergh, layan… Kalau sebelah kami Mat Saleh baguih punya dok pekena burger dengan fries, kami dengan seleranya mensettlekan nasik lemak dan murtabak…

2 responses to “Pusing2 di Statue of Liberty Island

  1. Nice place…nice pics…love it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s